Početna Proizvodi Održavanje bazena i banja Priprema i pranje bazena
Priprema i pranje bazena

Pre sezone kupanja i punjenja bazena sa vodom potrebno ga je temeljno očistiti. Ako je nov, bazen montirati ( ako nije fiksni ), očistiti ga i napuniti vodom iz javne vodovodne mreže. Velika je razlika da li je voda iz javne mreže ili iz samostalnih bunara koja nije obrađena.

U upotrebi su dva osnovna tipa sredstava za pranje bazena:

  • Kisela sredstva - sa kojim se bazeni čistge od prljavštine i vodenog kamenca. SANIT (proizvodi SANI-HEM) je na bazi kiseline koja napada vodeni kamenac i uklanja ga. Naneti sredstvo na površinu za čišćenje protrljati, sačekati par minuta da reaguje i isprati sa vodom. Ne tretirati površine koje nisu otporne na kiselinu kao što su aluminijum, cink. Ako niste sigurni kako sredstvo deluje uvek izvršiti probu na malom delu površine.
  • Alkalna sredstva - se upotrebljavaju za ćišćenje prljavštine i masnoća sa površine bazena. XO – odmašćivač (proizvodi SANI-HEM), njime se naprska površina bazena sačeka par minuta i ispere vodom.

Sredstva se ne mogu kombinovati i posle njihove upotrebe isprati tretirane površine bazena čistom vodom.

Posle pranja i ispiranja bazena, bazen premazati napravljenim rastvorom ALGICIDA od 1 dela ALGICIDA (bilo koji ALGICID od SANI-HEMA) i 10 delova vode i premazati zidove bazena. Ovakvim rastvorom treba premazati zidove i dno bazena pre punjenja vodom. Posle premazivanja sa algicidom bazen se ne ispira već se napuni vodom.

1 XO - odmašćivač (DEGREASER)
2 Ketridž kliner / filter čistač